Doprava zdarma od 1200,- Kč a dárek ke každé objednávce!

Luxusní domácí chléb

Recept na domácí BIO chléb. Bez chemie, konzervantů a úžasně křupavý

 

Jelikož jsem velký jedlík a i celá naše rodina, výzva jménem domácí chléb byla vždy nepokořena. Jednoduše proto, že jsem pracovně dosti vytížená a nemám prostor věnovat chlebu či pečivu celé hodiny. Velkou inspirací pro mě je moje dobrá kamarádka, která žije na irském venkově. Má poměrně dost intolerancí na různé potraviny a tak si s přítelem vaří vše od ,,PÍKY".  Dala mi první recepty na domácí housky a chleba a já zjistila, že to není vůbec složité. Receptů jsem za svou pečící kariéru vyzkoušela nespočet a vždy se vrátila ke kupovanému, protože miluji křupavou kůrku, a tu se mi bohužel nikdy nepodařilo upéct. 

Nebudu se chvástat, že jsem přebornice ve vymýšlení nových receptur pečiva. Toto přenechávám zkušeným. Tento chleba je recept pana Maršálka z pořadu buchty po ránu, který najdete na stránkách české televize. Recept je rychlý a jednoduchý. Chleba můžete klidně udělat dopoledne jako já dnes a půlku jsme snědli na oběd :D. Protože ten tak krásně křupe a má naprosto úžasnou chuť. Děkuji pane Maršálku, Vaše recepty jsou opravdu skvělé! 

Budete potřebovat:

Těsto

200 g hladké chlebové mouky
100 g celozrnné mouky
200 g žitné mouky
420 g vody
10 g octa
20 g droždí
10 g soli
5 g chlebového koření

1.Všechny ingredience uhněteme buď ve šlehači nebo v robotu. Těsto vyklopíme na poprášenou podložku, přikryjeme utěrkou a necháme chvíli odpočinout. Po asi 5 minutách těsto rozložíme do kruhu, který přeložíme z každé strany nahoru, aby nám vznikl takový bochánek. Uložíme do ošatky a necháme kynout cca 40 minut. Těsto je hotové, když nám sahá po kraj ošatky.

2. Vyklopíme na rozpálený plech a vložíme do trouby (horní, spodní pečení) na 250 C. Na plech přidáme 4 kostky ledu do každého rohu. Pečeme 20 minut. Následně ztlumíme teplotu na 200 C a pečeme dalších 30 minut. V originál receptu je chléb o chlup vyšší, já mám větší ošatku, takže mám chleba více do stran. Vytáhla jsem jej z trouby proto už asi 7minut před koncem. Je třeba to sledovat, záleží také na vaší troubě.

Horký chléb vytáhneme z trouby a přendáme na mřížku, kde jej necháme vychladnout. Já to úplně nevydržela a zakrojila jsem chleba ještě mírně teplý. Na videu jde krásně slyšet jak KŘUPE :)

A hotovo, můj doposud nejluxusnější BIO chleba je na světě. Čerstvý a dlouho křupavý vydrží v čem jiném než v našem voskovaném pytlíku :) Dobrou chuť.